Blogg

Demokrati för alla

Efter tre år som Arvsfondsprojekt står nu Drömmarnas kontor på egna ben!

Precis som tidigare kan du hitta inspiration och mentorer på vår hemsida. Har du en idé du vill förverkliga? Tveka då inte att kontakta oss så att vi kan matcha ihop dig med en av all mentorer som finns här för att hjälpa just dig! 

Utöver det så jobbar vi vidare med fokus på demokratifrågor. Vi fortsätter att besöka skolklasser för att hålla workshops men nu med inriktning på demokrati, politik samt EU-valet som sker i maj. En annan utveckling är att vi nu besöker klasser i hela region Kronoberg. Denna nya satsning går under namnet Demokrati för alla och är i fokus våren 2019. Vi kommer att sprida information och kunskap om demokrati och EU och arrangera tävlingar på Facebook och Instagram som relaterar till demokrati. Kom ihåg att följa oss där!

Thea & Tamara

Valvaka på Drömmarnas kontor!

Tack till alla som kom och följde valet med oss under kvällen! Såhär sumrerar vår praktikant Amanda eventet:

Klockan sju samlades trettiofem människor hos Drömmarnas kontor för att följa det svenska valet. Det anordnades ett quiz med frågor angående svensk politik och samhällsstyre. Vissa kom för att följa valet med spänning på en plats som är politiskt obunden, andra kom för pizza och intressanta diskussioner som vi höll parallellt med livesändning av valresultaten. En grupp på tjugo personer diskuterade under kvällen både svensk och internationell politik och samtalen ville inte ta slut! Oavsett vilka förväntningar man hade på valet så kan nog alla vara överens om att kvällen var lyckad med god mat, intressanta diskussioner och en festlig stämning.

Bild från kvällen

Bild från kvällen

2 unga arrangörer sökes till Växjö unga eldsjäl 2018

Drömmarnas kontor

Drömmarnas kontor är en verksamhet, inom Nätverket SIP i Växjö, som verkar för att ge ungdomar ett ökat intresse för samhällsutveckling och inspirera dem att vara med och skapa, bygga och påverka samhället. Tillsammans med mentorer coachar vi unga i utvecklingen av deras egna idéer som ofta leder fram till ett event, förening eller företag. Drömmarnas kontor drivs av projektledare, ungdomscoacher, volontärer, praktikanter, unga arrangörer och talespersoner.

Arbetsuppgifter

2016 instiftade Drömmarnas kontor ett stipendium som varje år går till en ung person som är engagerad inom en viktig fråga och som gör verklighet av sina idéer inom detta område. En eldsjäl är en person som brinner starkt för någonting och som inspirerar andra att följa sina drömmar. Förra året avslutades Växjö unga eldsjäl med ett event på Utvandrarnas hus där alla nominerade var inbjudna och samtalade på scenen. I september och oktober i år kommer du som ung arrangör åt Drömmarnas kontor att ansvara för att:

  • Aktivt söka efter unga personer som kan nomineras till utmärkelsen Växjö unga eldsjäl

  • Ta kontakt med fritidsledare, lärare, föreningar med mera för att hitta nominerade

  • Med hjälp av erfarenheter från förra årets evenemang planera och genomföra ett avslutande event i slutet av oktober 2018

  • Ta kontakt och utse en jury som utser vinnaren av utmärkelsen

  • Skriva pressmeddelande för att uppmärksamma eventet i medier

  • Skriva och posta inlägg på Drömmarnas kontors sociala medier

  • Redovisa och utvärdera slutresultatet

Kvalifikationer

Vi söker dig som är i vår målgrupp - unga i Växjö mellan 16-25 år. Vi ser gärna att du själv är ung och driven, med ett stort kontaktnät i Växjö. Du är framåt och vågar ta initiativ. Du behöver ha en bra förmåga att uttrycka dig i både tal och skrift. Du är van vid att hantera sociala medier såsom Facebook, Instagram och Snapchat. Tidigare erfarenheter från föreningsarbete, marknadsföring och att driva projekt är meriterande. Arbetet utförs av två unga arrangörer med stöd av ungdomscoacher och projektledning på Drömmarnas kontor.

Anställningsvillkor

Tidsbegränsad anställning 2 månader. Omfattningen ligger på 20-25 % och kan göras vid sidan av studier, praktik eller jobb. Lönen är 100 kr/h innan skatt.

Vid frågor och ansökan, mejla info@drommarnaskontor.se. Ansök senast 21 augusti genom att skicka en kort presentation av dig själv, din motivering för jobbet och med eventuella meriter. Välkommen med din ansökan :D

Ungas tankar om Araby

En grupp studenter på Linnéuniversitetet har gjort en studie för oss om ungas perspektiv på Araby. Genom film och foto har de undersökt vad Araby betyder för unga i området, vad de ser som bostadsområdets potential och vilka konkreta vägar som kan tas för att nå potentialen. 

Den 21 mars klockan 14:00 presenterar de sin studie på Araby Park Arena och visar videoklipp av unga om deras egna berättelser om Araby. Det kommer även finnas en fotoutställning där unga själva har fått fota sina favoritplatser i området. 

Denna presentation är relevant för alla som är intresserade av eller jobbar med frågor som berör unga, integration, aktiviteter och området Araby.

Välkomna! Vi bjuder på fika :)

Cykelfestival 14-20 maj

Idag träffade Drömmarnas kontor Agnes som har startat ett initiativ för att fler, som kan, ska använda cykeln framför andra transportmedel. Hon berättade om föregångsstäder i Nederländerna och Danmark där alla kan trafikreglerna, cykelvägarna är breddade och där det faktiskt går undan när man cyklar. Agnes vill påverka makthavare och mellan 14-20 maj anordnar hon en cykelfestival i Växjö för att främja en fungerande cykelkultur och infrastruktur. Följ hennes projekt här: Cykelstyre Växjö

Växjö unga eldsjäl 2017

Välkommen den 29 november till en kväll på Utvandrarnas hus där
vinnaren av utmärkelsen Växjö unga eldsjäl 2017 kommer att
koras.

Årets nominerade är ungdomar i och omkring Växjö som
brinner för sin sak och som inspirerar andra unga till engagemang.
Utmärkelsen har som syfte att uppmuntra unga till att följa sina drömmar och
skapa något för andra i deras närhet. För visst finns det många eldsjälar där ute
och det behöver inte vara någon som startat ett jättestort projekt. Det kan
räcka med någon som skapar god stämning i klassen, en lagledare inom fotboll
eller någon annan dold eldsjäl som fler borde känna till.


När? Onsdagen den 29 november
Tid? 19:00-20:30
Var? Utvandrarnas hus, Atriumsalen, Växjö


Vi bjuder på dryck och tilltugg!

Sveriges längsta banana split?

En dröm går i uppfyllelse i tio steg

Steg för steg sjunger Gaahl i det norska bandet Trelldom. Och det är lite detsamma som jag gjorde när jag planlade Sveriges längsta banana split. Steg för steg tecknades allting upp framför mig. För hur går det egentligen till att slå ett rekord? Precis som vilket annat projekt så krävdes det tålmodighet och idogt arbete.  Men inte bara det, utan även engagemang och en vilja att lyckas med det omöjliga.

Steg 1
Det hela började 2011 med att jag tillsammans med en del vänner skapade en bucket list, alltså en lista på saker man vill ha uppnått innan man dör. På den skrev vi bland annat klassiska saker som att besöka alla världsdelar eller resa kust till kust i USA. Med på listan fanns även att gå in på en restaurang och bara beställa sås, besöka Tjernobyl eller anordna en apelsinjuiceprövning. En annan grej var att vi ville slå världsrekord i någonting, så vi började fundera på vad det kunde vara. Snabbt insåg vi att vi ville göra någonting i matväg. Kanske världens största äggtoddy? Då slogs vi av idén att skapa världens längsta banana split, och det passade oss perfekt.

Steg 2
Tillsammans gjorde vi en ansökan på Guinness World Records hemsida. Ansökan var inte speciellt svår för det var någon som redan innehåll världsrekordet i den längsta banana spliten known to mankind. Så vi skrev lite om oss, hur vi skulle gå tillväga och var vi skulle få sponsringspengar från. Efter några veckor fick vi godkänt på vår ansökan och då läste vi i papperna att rekordet vi behövde slå var si och så många inches lång. Med lite snabb huvudräkning insåg vi att rekordet endast var 7,8 m långt. Hur enkelt som helst att slå! Trodde vi åtminstone…

Steg 3
Som många andra idéer man har gick även banana spliten från att vara någonting vi verkligen planerade att göra till något-som-vi-verkligen-vill-göra-men-inte-riktigt-orkar-ta-tag-i-just-nu. Som 21-åring var det mycket annat som kom emellan och världsrekordet hamnade i skymundan.

Steg 4
Det dröjde ända till 2017, alltså sex år, tills jag återigen började ta världsrekordet på allvar och jag tog tag i det en gång för alla. Mina kompisar bodde på annan ort så jag bestämde mig för försöka göra det utan dem. En fredag i april satt jag och planerade hur detta skulle kunna bli verklighet. Jag gick igenom Guinness instruktioner, skrev upp vilka jag kunde samarbeta med, vilka ingredienser jag skulle behöva och andra praktiska detaljer. Dessutom gjorde jag en Google-sökning på mitt världsrekord och insåg att rekordet för världens längsta banana split inte var 7,8 meter långt, utan 7,8 KILOMETER långt. Där och då slogs mina drömmar i kras och jag gav upp. För inte fanns det en chans i världen att jag skulle lyckas rodda att skapa en så lång efterrätt helt själv. Om jag ändå hade googlat sex år tidigare…

Steg 5
Jag berättade för folk i min närhet om mitt misslyckande och besvikelse, bland annat på ett måndagsmöte på jobb som min chef närvarade på. Jag tror hon tyckte synd om mig men samtidigt gillade hon min idé. Några veckor senare föreslog hon att jag kunde göra en jättelång banana split då vi bjöd in till öppet hus. Kanske inte världens längsta, men i alla fall Växjös, om inte Sveriges längsta. Om jag dessutom ville göra den vegansk skulle det passa SIPs verksamhet där samhällsförändring står i fokus. Min motgång hade plötsligt öppnat upp nya möjligheter och efter lite uppmuntran kom mitt självförtroende tillbaka.

Steg 6
Jag ser mig om på nätet efter personer som gjort liknande saker och i en blogg läser jag om en mamma som tycker om att skapa jättelånga banana splits på barnkalas. Jag har hittat en likasinnad. Ett av hennes tips är att hon använder sig av matt-rör som hon kapar på långsidan och klär i aluminiumfolie. Däri lägger hon sedan alla ingredienser. För att ha råd till ingredienser ringer jag till olika mataffärer i Växjö och skickar mejl till Oatly. Oatly skriver att de inte har möjlighet att skicka så små volymer glass. Däremot blir ICA Maxi imponerade över rekordförsöket och vill gärna vara med och bidra. Sponsringen från ICA Maxi räcker till alla ingredienser jag behöver till Sveriges längsta (veganska) banana split.

Steg 7
En marknadsföringskampanj inleds. Pressmeddelande skrivs och två tidningar i Växjötrakten hör av sig tillbaka. Fem olika posters skapas i bildredigeringsprogrammet Photoshop. Min inställning när jag skapar affischerna är att det ska gå så fort och vara så konstigt som möjligt. För att “en galen idé kräver galna affischer”. Jag skapar ett Facebook-event med en märklig text som berättar historien om kejsar Hadrianus som skapade världens första banana split på 300-talet och delar i olika grupper på Facebook. Jag bjuder även in en stor mängd vänner som verkar intresserade. I övrigt är det många runt omkring mig som frågar och pratar om det och som säger att konceptet är en fantastiskt bra idé.

Steg 8
Nu påbörjas de praktiska förberedelserna för genomförandet. Nu inhandlar jag alla ingredienser som sammanlagt blir ungefär 15 liter glass, fem behållare sprutgrädde, fem behållare sprutgrädde, fem paket strössel, 12 kg bananer och 2 kilo biggaråer (körsbär). Jag har räknat ut att jag kommer behöva fem lag á tre personer som hjälper till med byggandet av banana spliten. Varje lag ansvarar för två meter banan var. På så sätt tänker jag att byggandet kommer gå snabbt vilket förhindrar glassen från att smälta. Att få tag på villiga personer att bygga var inte så svårt. Folk är villiga att hjälpa till när de tycker att något verkar roligt. Jag får även tag på Stenbäcks mattor - en mattaffär i Växjö som ger oss två stycken åtta-meters mattrör. De delas längs med långsidan och kläs i aluminiumfolie. Jag hör även av mig till Kafé Rekommenderas som är ett Fair Trade-café och socialt företag i Växjö. De går med på att vara våra domare som ska mäta längden på banana spliten och intyga om det är veganska ingredienser eller ej.  

Steg 9
Genomförande. Den 30 augusti var det dags och samtliga förberedelser gjordes klara. Samma dag hade vi på Nätverket SIP bjudit in till släkt- och familjeträff så vi väntade mycket folk och spring i huset. Klockan 17:30 samlades alla som skulle hjälpa mig att bygga bananen. Där håller vi lite teambuilding och jag delar in alla i de fem olika lagen. För att lära känna varandra lite grann presenterar all sig med sitt namn och vad hen har för favoritefterrätt. Sen berättade jag för alla hur bananen är tänkt att konstrueras och att jag är väldigt tacksam för att så många vill hjälpa till. Med oss i rummet har vi även två personer från Café Rekommenderas som ska vara oberoende vittnen och intyga om det är en banana split eller inte samt mäta längden. Denna session avslutade jag med en frågestund och ett brandtal som kommer gå till historien. Tänk William Wallace i filmen Braveheart! Vädret är inte riktigt med oss, det regnar som bara den. Men precis innan klockan slår 18 slutar det regna - halleluja! Vi skyndar oss ut med långa och smala bord som ska vara stommen i konstruktionen. Vi täcker borden med plast och bär ut de banan-rännorna som vi undertill fäster med häftmassa. Nu bär vi ut bananerna och alla ingredienser, förutom glassen som får stå i frysen så länge som möjligt.

När det är dags att hälsa alla välkomna så jag ber alla samlas framför SIP där banana spliten ska byggas. Med hjälp av en mikrofon berättar jag vem jag är, hur idén föddes och min kamp för att nå detta mål. Jag presenterar lagen och ber Ulrika och Jana från Café Rekommenderas berätta lite om sig själva. Därefter redogör jag för hur banana spliten är tänkt att byggas och vilka ingredienser som vi använder. Sen är det bara att skrika “NU KÖR VI!”

Lagen springer fram och hämtar glass, delar banan i tusen km/h, strösslar i ett frenetiskt tempo och toppar avslutningsvis med rödskimrande biggaråer. Vilket kalas! När alla lag anser sig vara klara ber jag samtliga backa undan varpå Ulrika och Jana mäter bananen som når hela 10,55 meter. Vad händer sedan? Jo, sen äter vi förstås upp hela mästerverket. Med nästan 100 personer på plats var det det minsta problemet.

Steg 10
Utvärdering. Banana split-eventet går enkelt att sammanfatta som en enda stor folkfest. Det var lätt att få sponsring, alla jag pratat med har varit positiva och det var roligt rakt igenom att jobba med. Smålandsposten skrev en artikel om det, likaså Växjö News och tidningen VEGO. Veckan därpå tog de kända TV-profilerna Filip och Fredrik upp händelsen i deras TV-program “Breaking News”. De tyckte att vi hade tagit i för lite, retade oss och skapade en banana split som var 1 centimeter längre än vår. De förstod dock inte syftet och att vi hade veganska ingredienser, så det var snarare vi som skrattade åt dem i slutändan. Men att vi kom med i riks-TV, det var inte dåligt! Detta har varit en minst sagt rolig resa och nu funderar jag på vad nästa projekt blir. Blir det ett nytt rekord av något slag? Kommer jag slå världsrekordet på åtta kilometer banana split? Vad har jag egentligen för mål? Jag hoppas att jag fortsätter vara nyfiken, upptäcka världen och inte ge upp i första taget när en konstig idé slår sig fast i min hjärnstam.