Sommarjobb

Isak, projektassistent på Drömmarnas kontor

Hej! Jag heter Isak och har jobbat som projektassistent på kontoret i sommar tillsammans med Amalia. Jag är 18 år och går medialinjen på Kungsmadskolan i Växjö. På fritiden fotar jag mycket, spelar musik och hänger med kompisar. Under min tid som projektassistent har jag fått arbeta med väldigt många olika uppgifter; jag har lett aktiviteter med sommarjobbarna och hjälpt dem med sina arbeten, jag har gett kritik och förslag till den här hemsidan där jag också skrivit en del blogginlägg, jag har gjort material till våra sociala medier och skrivit utkast och listor som kommer användas i höst. Mycket har hänt och det har varit en väldigt givande period som jag verkligen skulle rekommendera, Drömmarnas kontor är toppen! 

Eftersom detta är min sista dag så lär ni väl inte höra av mig speciellt mycket mer på bloggen men det kan hända att jag genomför ett eget projekt på DK, vem vet?

Isak Löwegren signing out

Filmskapare!

Bland sommarjobbarna fick den här gruppen uppdraget att göra en film om en samhällsfråga. Hanna, Khadan, Absisalam och Aman bestämde sig för att den skulle handla om miljön, och började sedan planera produktionen. Filmen, som består av tre delar, är en informationsfilm om hur man kan förbättra miljön genom att ändra på sina vanor. Den visades på konstgruppens utställning, på idéfesten och ska visas på Öppna Kanalen i Växjö. 

Gruppen är väldigt nöjda med resultatet och har haft mycket roligt under arbetets gång. Skulle de göra en ny film skulle den ahndla om språkintroduktionskurserna på gymnasiet, där de skulle vilja ha förändring. 

Idéfest!

Farhad, Fahma, Louise och Helen fick uppdraget på sitt sommarjobb att anordna en idéfest där många olika människor kunde mötas, diskutera och bolla idéer med varandra. Temat på idéfesten skulle vara miljön bestämdes det. Eventet gick av stapeln på IOGT-NTO:s lokaler i Växjö den 22 juni, då hade gruppen förberett en presentation, en tävling och olika inspirationsfrågor, bjudit in en massa personer och köpt in fika till hela bunten. Hela festen varade i omkring 2 timmar och resulterade bland annat i flera frågor som användes när sommarjobbarna träffade politiker dagen efter. 

Ungdomarna är väldigt nöjda med sitt projekt och skulle definitivt uppmuntra andra ungdomar som vill förändra samhället att vända sig till Drömmarnas kontor. De tipsar också om ett annat tillvägagångssätt: att direkt kontakta politiker om de frågor man vill förändra. Politiker, speciellt lokala, är mycket positiva till att få synpunkter på tillvaron som de själva kanske inte lägger märke till. 

Politikergruppen

Den här gruppen fick i sommaruppdrag att anordna en träff med lokala politiker och består av Aref, Iqra och Disa. De är alla 17-18 år gamla och pluggar på gymnasiet eller språkförberedande utbildning. Träffen anordnades på IOGT-NTO:s lokal i Växjö. Medlemmar i Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet samt Ung Vänster fanns närvarande för att svara på sommarjobbarnas frågor och funderingar, men det hela startades upp med lite lekar i parken för att få igång alla. Sedan hade politikergruppen förberett ett antal frågor som sträckte sig från miljön till jämställdhet men efter det var ordet fritt för alla närvarande. Politikerna fick stå till svars på allt, från problem i förorterna, arbetslöshet och bostadsbrist till hur man går till väga för att rösta. Det var mycket framtidstänk och debatt mellan de olika partierna som var väldigt intressant att se. Aref, Iqra och Disa är väldigt nöjda med resultatet och hade inte gjort något annorlunda i sitt projekt. De har haft väldigt roligt i sitt samarbete och vill hälsa att de alla tyckte det var intressant att arbeta med någon från en annan kultur. Kan man bara samarbeta så är man aldrig för ung för att kunna förändra! 

 

 

Konstgruppen

I den här gruppen hittar vi Lukas, Amal, Shukri och Abdinasir. De fick i uppdrag att göra en konstutställning där de skulle förmedla en samhällsfråga, de valde miljön. Med Lukas som konstnärlig vägledare genomförde de projektet och hade vernissage på Palladium i Växjö den 28 Juni. De hann inte riktigt med alla de mål de hade satt upp, så om de fick chansen att göra om hela utställningen hade de gjort mindre tavlor för att hinna med att fokusera mer på marknadsföringen. De tyckte nämligen inte att det kom tillräckligt många personer och tittade på tavlorna, men jag var där och tyckte faktiskt det kom en hel del! 

Det konstgruppen tyckte var bäst med att jobba på Drömmarnas kontor var att personalen alltid fanns tillgänglig, både på regelbunden arbetstid och oregelbunden, till exempel under utställningen. De upplevde att de fick mycket stöd och hjälp att uppnå sina mål och hade gärna gjort ett nytt projekt här hos oss, isåfall hade det handlat om jämställdhet. 

Konstgruppen har ett par råd att ge till andra ungdomar. För det första ska man aldrig vara rädd för att kontakta personer som jobbar med det du vill förändra. Om det är problematiskt att nå dem, eller nåt ut till någon annan, så vill de också hälsa att det går att få sin röst hörd bara man vill och att ALLA kan måla! 

Sommarjobbet är över!

I fredags var alla sommarjobbare färdiga här och nu är det bara Amalia, Therese och jag (Isak) kvar. Den här månaden är den sista för oss tre så det arbete som kvarstår har mycket att göra med överlämningen av projektet till nästa arbetande. Vi ska även förbereda och researcha inför hösten, samt skriva en del underlag och infotexter till skolor och andra intressenter om projektet. Med andra ord blir det en hel del pappersarbete, men jag håller just nu också på att skriva blogginlägg om alla sommarjobbarnas enskilda grupper och redigerar två filmer om deras idéfest och träff med politiker. 

Ha det skönt i Julivärmen!

Goda gärningar!

Vi som är i konst- och filmgrupperna gick runt på stan och satte positiva lappar på bilar och hade det roligt tillsammans!

Filmgruppen

Tjena bloggen, filmgruppen här!

Vi har trivts bra under de tre veckorna här på Drömmarnas kontor. Det var mycket att tänka och skriva under den första veckan. Det tyckte vi var lite långtråkigt, men även lite spännande när vi skrev manus. Under andra veckan spelade vi mest in film och redigerade. Det var väldigt kul att filma tillsammans och vi hade ett bra samarbete. Den sista veckan har vi än så länge haft en filmvisning på konstgruppens utställning och även skickat in filmen till Öppna Kanalen. Vi hoppas att ÖKV kommer vilja sända vår film på deras kanal. Vi ska även ha en filmvisning idag (onsdag) på idéfesten, vilket vi ser mycket fram emot. Under de tre veckorna som gått har vi tyckt bäst om att leka och spela in film. Vi har lekt nästan varje dag och våra favoriter var Fruktsallad och mördarleken Maffia. 

Kram Abdisalam, Aman, Hanna & Khadan i filmgruppen.