Ungdomsprojekt

Ungdomar arrangerar event på Fria ordets hus

Fria ordets hus
9 maj
17:00-19:30

Hur vet du om du är kille eller tjej? Som 57 åring kommer prästen Åke ut som Ann-Christine och påbörjar en omvälvande resa. Som ung trivdes Ann-Christine inte i sin kropp och du får höra hennes berättelse om hur det var att växa upp som transperson i ett Sverige där ingen hade kunskap om vad det innebar.

Idag föreläser Ann Christine över hela Sverige om normer, könsidentitet och vad det innebär att vara transperson. Kom på hennes Prideföreläsning då hon berättar hur en kan komma ut och även hur en kan hjälpa sin transvän att komma in. Vi i Pride Ung hoppas se dig där!

Efter föreläsningen kommer vi öppna upp för diskussion och det blir även frågestund med Ann-Christine. Framåt kvällen blir det Open Mic som är ett koncept där vem som helst kan berätta någonting, framföra en låt, läsa en dikt eller vad en nu känner för. Framförandet får gärna knyta an till kvällens tema :)

Läs mer: https://www.facebook.com/events/284079995371289/

Drömmarnas kontor leder Växjö Pride Ung 2017

Vi har fått äran att fånga upp engagemang och hjälpa unga att förverkliga idéer inför Prideveckan 8-14 maj. Det ser vi som en stor möjlighet att träffa unga Växjöbor som brinner för fri kärlek, öppenhet och mänskliga rättigheter - eller kanske någonting annat som har med Priderörelsen att göra. Pride representerar ju så mycket!

Den 6 mars kickar vi igång planeringen för Växjö Pride Ung! Detta med ett första möte för att samla alla idéer och allt engagemang som finns där ute. Vi bollar idéer, fikar och lär känna varandra och tillsammans skapar vi den bästa Prideveckan någonsin! Känner du dig ung och vill arrangera någonting under Prideveckan 8-14 maj? Då är du välkommen!

Vi ses måndagen den 6 mars kl 17:30-20:00, sal Luna, på andra våningen på Växjö stadsbibliotek.

Facebook-event: https://www.facebook.com/events/313392989058735/

Växjö unga eldsjäl 2016

2016 instiftade Drömmarnas kontor ett pris och stipendium som varje år kommer gå till en ung Växjöbo. I år gick priset till Tristan Jakobsen för hans engagemang inom E-sport i Växjö. Detta med motiveringen:

"För hans drivkraft att följa sina drömmar och skapa något för sig själv och andra, och förenar sitt intresse med ledarskap, gemenskap och framåtanda; samt att han aldrig slutar sträva efter något lite större, lite bättre och med att välkomna jämställdhetstänk inom hans nisch: E-sporten."

Stort grattis till en välförtjänt utnämning! 

Musikworkshop!

I måndags (25/7) hade Thomas Bressler en workshop hos oss på eftermiddagen. Trots det fina vädret utomhus var det ändå ett bra gäng som samlades på kontoret där vi fick lära oss om musik på lite olika sätt. Thomas studerar musik på en folkhögskola och spelar också i ett tribute-band till Pink Floyd.


Under workshopen berättade Thomas om hur man kan börja göra lära sig att spela och skriva musik, om musikskolor, olika genrer och musikintrument. Thomas och hans medhjälpare Rasmus spelade upp en låt för oss och sedan fick man testa på att spela själv! Alla lärde sig några ackord på gitarr och sedan fick man pröva att spela elgitarr om man ville.

Filmskapare!

Bland sommarjobbarna fick den här gruppen uppdraget att göra en film om en samhällsfråga. Hanna, Khadan, Absisalam och Aman bestämde sig för att den skulle handla om miljön, och började sedan planera produktionen. Filmen, som består av tre delar, är en informationsfilm om hur man kan förbättra miljön genom att ändra på sina vanor. Den visades på konstgruppens utställning, på idéfesten och ska visas på Öppna Kanalen i Växjö. 

Gruppen är väldigt nöjda med resultatet och har haft mycket roligt under arbetets gång. Skulle de göra en ny film skulle den ahndla om språkintroduktionskurserna på gymnasiet, där de skulle vilja ha förändring. 

VÄLKOMMEN TILL DRÖMMARNAS KONTOR

I Drömmarnas kontor tar vi vara på ungas idéer om hur samhället kan bli bättre. Hos oss kan du få hjälp med att hitta något du brinner för och dessutom vägledning till att göra din samhällsförändrande idé till verklighet. Projekt och arrangemang som hittills har genomförts av unga inom Drömmarnas kontor är bland annat en konstutställning med miljöfokus och en filminspelning med samma ämne. En annan grupp ungdomar har under sommaren anordnat en träff med Växjös lokalpolitiker och några andra bjöd in Växjös unga att dela idéer på en Idéfest. Här ryms både små och stora idéer och vi är nyfikna på att höra på vilket sätt just du vill skapa samhällsförändring.

Klicka dig vidare till Om kontoret och läs mer om vilka vi är och vad vi kan göra tillsammans för att förändra samhället!

Idéfest!

Farhad, Fahma, Louise och Helen fick uppdraget på sitt sommarjobb att anordna en idéfest där många olika människor kunde mötas, diskutera och bolla idéer med varandra. Temat på idéfesten skulle vara miljön bestämdes det. Eventet gick av stapeln på IOGT-NTO:s lokaler i Växjö den 22 juni, då hade gruppen förberett en presentation, en tävling och olika inspirationsfrågor, bjudit in en massa personer och köpt in fika till hela bunten. Hela festen varade i omkring 2 timmar och resulterade bland annat i flera frågor som användes när sommarjobbarna träffade politiker dagen efter. 

Ungdomarna är väldigt nöjda med sitt projekt och skulle definitivt uppmuntra andra ungdomar som vill förändra samhället att vända sig till Drömmarnas kontor. De tipsar också om ett annat tillvägagångssätt: att direkt kontakta politiker om de frågor man vill förändra. Politiker, speciellt lokala, är mycket positiva till att få synpunkter på tillvaron som de själva kanske inte lägger märke till. 

Politikergruppen

Den här gruppen fick i sommaruppdrag att anordna en träff med lokala politiker och består av Aref, Iqra och Disa. De är alla 17-18 år gamla och pluggar på gymnasiet eller språkförberedande utbildning. Träffen anordnades på IOGT-NTO:s lokal i Växjö. Medlemmar i Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet samt Ung Vänster fanns närvarande för att svara på sommarjobbarnas frågor och funderingar, men det hela startades upp med lite lekar i parken för att få igång alla. Sedan hade politikergruppen förberett ett antal frågor som sträckte sig från miljön till jämställdhet men efter det var ordet fritt för alla närvarande. Politikerna fick stå till svars på allt, från problem i förorterna, arbetslöshet och bostadsbrist till hur man går till väga för att rösta. Det var mycket framtidstänk och debatt mellan de olika partierna som var väldigt intressant att se. Aref, Iqra och Disa är väldigt nöjda med resultatet och hade inte gjort något annorlunda i sitt projekt. De har haft väldigt roligt i sitt samarbete och vill hälsa att de alla tyckte det var intressant att arbeta med någon från en annan kultur. Kan man bara samarbeta så är man aldrig för ung för att kunna förändra! 

 

 

Konstgruppen

I den här gruppen hittar vi Lukas, Amal, Shukri och Abdinasir. De fick i uppdrag att göra en konstutställning där de skulle förmedla en samhällsfråga, de valde miljön. Med Lukas som konstnärlig vägledare genomförde de projektet och hade vernissage på Palladium i Växjö den 28 Juni. De hann inte riktigt med alla de mål de hade satt upp, så om de fick chansen att göra om hela utställningen hade de gjort mindre tavlor för att hinna med att fokusera mer på marknadsföringen. De tyckte nämligen inte att det kom tillräckligt många personer och tittade på tavlorna, men jag var där och tyckte faktiskt det kom en hel del! 

Det konstgruppen tyckte var bäst med att jobba på Drömmarnas kontor var att personalen alltid fanns tillgänglig, både på regelbunden arbetstid och oregelbunden, till exempel under utställningen. De upplevde att de fick mycket stöd och hjälp att uppnå sina mål och hade gärna gjort ett nytt projekt här hos oss, isåfall hade det handlat om jämställdhet. 

Konstgruppen har ett par råd att ge till andra ungdomar. För det första ska man aldrig vara rädd för att kontakta personer som jobbar med det du vill förändra. Om det är problematiskt att nå dem, eller nåt ut till någon annan, så vill de också hälsa att det går att få sin röst hörd bara man vill och att ALLA kan måla!