Driva företag & förening

Företagskarta

Tänk att kunna leva på sina största intressen? Eller skapa en plats för likasinnade att dela gemenskap och intresse i en förening? Att driva företag kring något so man verkligen brinner för är stort och värdefullt. Men att gå från idé till ett färdigt företag är kanske inte gjort över en natt. Behöver man en affärsplan? Vilka är mina kunder? Hur är min tjänst eller produkt bättre eller skiljer sig från det som redan finns? Vår mentor Sandra är själv företagare och har gått igenom denna process och även jobbat som mentor åt unga som funderar på att starta eget. Upplägget är helt individuellt och kan absolut vara mer formellt med hjälp kring budget och affärplaner, men det finns också andra sätt för dig som inte gillar att vara lika teoretiskt. Huvudsaken är att vi får vrida och vända på din idé och se vad ditt nästa steg behöver vara. Skillnaden mellan dröm och verklighet är bara steget mellan tanke och handling!

Om du inte har någon idé, här är några förslag:  Samla ihop dina 3 närmsta vänner och starta en förening och bjud in andra att vara med, på tex datorspelande, brännboll eller kanske språkcaféer. Om du är riktigt bra på något, eller känner att du har en unik kunskap, starta ett litet hobbyföretag och testa om du kan satsa och tjäna pengar på din idé. Man kan även driva ett kooperativ tillsammans, om du och några till tycker att det saknas en butik i byn där ni bor tex. Kanske du gillar att sticka mössor och kan sälja dem och skänka överskottet till välgörenhet? Du kan skapa dig ett eget jobb genom att testa marknaden först- sätt upp ett webbformulär och skicka ut till alla mammor du känner och fråga om någon behöver barnvakt- får du fler än 10 bokningar på en vecka –då kanske du kan starta upp det?

Inspiration

Richard Bransons 10 bästa tips

Lär dig mer

Almi
Coompanion
Verksamt
Ny foretagarcentrum
Vaxjo.se - Kontakta naringslivskontoret

Det här händer i Växjö

Växjö Bibliotek
Du hittar Företagsinfo en trappa ner på Växjö stadsbibliotek. Här finns kunniga bibliotekarier som hjälper dig att söka efter den information du behöver. Läs mer här.
Boka redan nu in onsdagen den 10 maj, 2017. Franchisetorgets informationskväll gör det enklare för dig att göra din granskning och samla den information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut. Idag finns ca 32 000 franchisetagare i Sverige och totalt över 700 st franchisekedjor (franchisegivare).
Mer info på Franchisetorget.se i Växjö

Din coach på DK kan vara:

Sandra Tigerlind
sandra@drommarnaskontor.se
0763 44 57 11

Har drivit eget företag i 7 år samt startat upp ett par föreningar och sitter i styrelsen i ett par till. Föreläser ofta och jobbar i olika projekt som handlar om att ge ungdomar verktyg och mod för att våga starta själva.

Tahmina Faizi "Jag drömde om att vara världskänd makeup artist & konstnär… Nu är resan att förverkliga min dröm igång!"

Förebild: Tahmina Faizi

Tahmina är en konstnär. Hon är självlärd och har målat tavlor sen hon var liten och vunnit priser för sina bidrag.
Patrik Appelquist

Mentor: Patrik Appelquist

Patrik är en affärsutvecklare. Han sår fröer (idéer) och tillför vatten och sol för att idéerna ska kunna växa