Tobias Bjerre

Bild

Tobias Bjerre

Cykelfestival 14-20 maj

Idag träffade Drömmarnas kontor Agnes som har startat ett initiativ för att fler, som kan, ska använda cykeln framför andra transportmedel. Hon berättade om föregångsstäder i Nederländerna och Danmark där alla kan trafikreglerna, cykelvägarna är breddade och där det faktiskt går undan när man cyklar. Agnes vill påverka makthavare och mellan 14-20 maj anordnar hon en cykelfestival i Växjö för att främja en fungerande cykelkultur och infrastruktur. Följ hennes projekt här: Cykelstyre Växjö

Växjö unga eldsjäl 2017

Välkommen den 29 november till en kväll på Utvandrarnas hus där
vinnaren av utmärkelsen Växjö unga eldsjäl 2017 kommer att
koras.

Årets nominerade är ungdomar i och omkring Växjö som
brinner för sin sak och som inspirerar andra unga till engagemang.
Utmärkelsen har som syfte att uppmuntra unga till att följa sina drömmar och
skapa något för andra i deras närhet. För visst finns det många eldsjälar där ute
och det behöver inte vara någon som startat ett jättestort projekt. Det kan
räcka med någon som skapar god stämning i klassen, en lagledare inom fotboll
eller någon annan dold eldsjäl som fler borde känna till.


När? Onsdagen den 29 november
Tid? 19:00-20:30
Var? Utvandrarnas hus, Atriumsalen, Växjö


Vi bjuder på dryck och tilltugg!

Sveriges längsta banana split?

En dröm går i uppfyllelse i tio steg

Steg för steg sjunger Gaahl i det norska bandet Trelldom. Och det är lite detsamma som jag gjorde när jag planlade Sveriges längsta banana split. Steg för steg tecknades allting upp framför mig. För hur går det egentligen till att slå ett rekord? Precis som vilket annat projekt så krävdes det tålmodighet och idogt arbete.  Men inte bara det, utan även engagemang och en vilja att lyckas med det omöjliga.

Steg 1
Det hela började 2011 med att jag tillsammans med en del vänner skapade en bucket list, alltså en lista på saker man vill ha uppnått innan man dör. På den skrev vi bland annat klassiska saker som att besöka alla världsdelar eller resa kust till kust i USA. Med på listan fanns även att gå in på en restaurang och bara beställa sås, besöka Tjernobyl eller anordna en apelsinjuiceprövning. En annan grej var att vi ville slå världsrekord i någonting, så vi började fundera på vad det kunde vara. Snabbt insåg vi att vi ville göra någonting i matväg. Kanske världens största äggtoddy? Då slogs vi av idén att skapa världens längsta banana split, och det passade oss perfekt.

Steg 2
Tillsammans gjorde vi en ansökan på Guinness World Records hemsida. Ansökan var inte speciellt svår för det var någon som redan innehåll världsrekordet i den längsta banana spliten known to mankind. Så vi skrev lite om oss, hur vi skulle gå tillväga och var vi skulle få sponsringspengar från. Efter några veckor fick vi godkänt på vår ansökan och då läste vi i papperna att rekordet vi behövde slå var si och så många inches lång. Med lite snabb huvudräkning insåg vi att rekordet endast var 7,8 m långt. Hur enkelt som helst att slå! Trodde vi åtminstone…

Steg 3
Som många andra idéer man har gick även banana spliten från att vara någonting vi verkligen planerade att göra till något-som-vi-verkligen-vill-göra-men-inte-riktigt-orkar-ta-tag-i-just-nu. Som 21-åring var det mycket annat som kom emellan och världsrekordet hamnade i skymundan.

Steg 4
Det dröjde ända till 2017, alltså sex år, tills jag återigen började ta världsrekordet på allvar och jag tog tag i det en gång för alla. Mina kompisar bodde på annan ort så jag bestämde mig för försöka göra det utan dem. En fredag i april satt jag och planerade hur detta skulle kunna bli verklighet. Jag gick igenom Guinness instruktioner, skrev upp vilka jag kunde samarbeta med, vilka ingredienser jag skulle behöva och andra praktiska detaljer. Dessutom gjorde jag en Google-sökning på mitt världsrekord och insåg att rekordet för världens längsta banana split inte var 7,8 meter långt, utan 7,8 KILOMETER långt. Där och då slogs mina drömmar i kras och jag gav upp. För inte fanns det en chans i världen att jag skulle lyckas rodda att skapa en så lång efterrätt helt själv. Om jag ändå hade googlat sex år tidigare…

Steg 5
Jag berättade för folk i min närhet om mitt misslyckande och besvikelse, bland annat på ett måndagsmöte på jobb som min chef närvarade på. Jag tror hon tyckte synd om mig men samtidigt gillade hon min idé. Några veckor senare föreslog hon att jag kunde göra en jättelång banana split då vi bjöd in till öppet hus. Kanske inte världens längsta, men i alla fall Växjös, om inte Sveriges längsta. Om jag dessutom ville göra den vegansk skulle det passa SIPs verksamhet där samhällsförändring står i fokus. Min motgång hade plötsligt öppnat upp nya möjligheter och efter lite uppmuntran kom mitt självförtroende tillbaka.

Steg 6
Jag ser mig om på nätet efter personer som gjort liknande saker och i en blogg läser jag om en mamma som tycker om att skapa jättelånga banana splits på barnkalas. Jag har hittat en likasinnad. Ett av hennes tips är att hon använder sig av matt-rör som hon kapar på långsidan och klär i aluminiumfolie. Däri lägger hon sedan alla ingredienser. För att ha råd till ingredienser ringer jag till olika mataffärer i Växjö och skickar mejl till Oatly. Oatly skriver att de inte har möjlighet att skicka så små volymer glass. Däremot blir ICA Maxi imponerade över rekordförsöket och vill gärna vara med och bidra. Sponsringen från ICA Maxi räcker till alla ingredienser jag behöver till Sveriges längsta (veganska) banana split.

Steg 7
En marknadsföringskampanj inleds. Pressmeddelande skrivs och två tidningar i Växjötrakten hör av sig tillbaka. Fem olika posters skapas i bildredigeringsprogrammet Photoshop. Min inställning när jag skapar affischerna är att det ska gå så fort och vara så konstigt som möjligt. För att “en galen idé kräver galna affischer”. Jag skapar ett Facebook-event med en märklig text som berättar historien om kejsar Hadrianus som skapade världens första banana split på 300-talet och delar i olika grupper på Facebook. Jag bjuder även in en stor mängd vänner som verkar intresserade. I övrigt är det många runt omkring mig som frågar och pratar om det och som säger att konceptet är en fantastiskt bra idé.

Steg 8
Nu påbörjas de praktiska förberedelserna för genomförandet. Nu inhandlar jag alla ingredienser som sammanlagt blir ungefär 15 liter glass, fem behållare sprutgrädde, fem behållare sprutgrädde, fem paket strössel, 12 kg bananer och 2 kilo biggaråer (körsbär). Jag har räknat ut att jag kommer behöva fem lag á tre personer som hjälper till med byggandet av banana spliten. Varje lag ansvarar för två meter banan var. På så sätt tänker jag att byggandet kommer gå snabbt vilket förhindrar glassen från att smälta. Att få tag på villiga personer att bygga var inte så svårt. Folk är villiga att hjälpa till när de tycker att något verkar roligt. Jag får även tag på Stenbäcks mattor - en mattaffär i Växjö som ger oss två stycken åtta-meters mattrör. De delas längs med långsidan och kläs i aluminiumfolie. Jag hör även av mig till Kafé Rekommenderas som är ett Fair Trade-café och socialt företag i Växjö. De går med på att vara våra domare som ska mäta längden på banana spliten och intyga om det är veganska ingredienser eller ej.  

Steg 9
Genomförande. Den 30 augusti var det dags och samtliga förberedelser gjordes klara. Samma dag hade vi på Nätverket SIP bjudit in till släkt- och familjeträff så vi väntade mycket folk och spring i huset. Klockan 17:30 samlades alla som skulle hjälpa mig att bygga bananen. Där håller vi lite teambuilding och jag delar in alla i de fem olika lagen. För att lära känna varandra lite grann presenterar all sig med sitt namn och vad hen har för favoritefterrätt. Sen berättade jag för alla hur bananen är tänkt att konstrueras och att jag är väldigt tacksam för att så många vill hjälpa till. Med oss i rummet har vi även två personer från Café Rekommenderas som ska vara oberoende vittnen och intyga om det är en banana split eller inte samt mäta längden. Denna session avslutade jag med en frågestund och ett brandtal som kommer gå till historien. Tänk William Wallace i filmen Braveheart! Vädret är inte riktigt med oss, det regnar som bara den. Men precis innan klockan slår 18 slutar det regna - halleluja! Vi skyndar oss ut med långa och smala bord som ska vara stommen i konstruktionen. Vi täcker borden med plast och bär ut de banan-rännorna som vi undertill fäster med häftmassa. Nu bär vi ut bananerna och alla ingredienser, förutom glassen som får stå i frysen så länge som möjligt.

När det är dags att hälsa alla välkomna så jag ber alla samlas framför SIP där banana spliten ska byggas. Med hjälp av en mikrofon berättar jag vem jag är, hur idén föddes och min kamp för att nå detta mål. Jag presenterar lagen och ber Ulrika och Jana från Café Rekommenderas berätta lite om sig själva. Därefter redogör jag för hur banana spliten är tänkt att byggas och vilka ingredienser som vi använder. Sen är det bara att skrika “NU KÖR VI!”

Lagen springer fram och hämtar glass, delar banan i tusen km/h, strösslar i ett frenetiskt tempo och toppar avslutningsvis med rödskimrande biggaråer. Vilket kalas! När alla lag anser sig vara klara ber jag samtliga backa undan varpå Ulrika och Jana mäter bananen som når hela 10,55 meter. Vad händer sedan? Jo, sen äter vi förstås upp hela mästerverket. Med nästan 100 personer på plats var det det minsta problemet.

Steg 10
Utvärdering. Banana split-eventet går enkelt att sammanfatta som en enda stor folkfest. Det var lätt att få sponsring, alla jag pratat med har varit positiva och det var roligt rakt igenom att jobba med. Smålandsposten skrev en artikel om det, likaså Växjö News och tidningen VEGO. Veckan därpå tog de kända TV-profilerna Filip och Fredrik upp händelsen i deras TV-program “Breaking News”. De tyckte att vi hade tagit i för lite, retade oss och skapade en banana split som var 1 centimeter längre än vår. De förstod dock inte syftet och att vi hade veganska ingredienser, så det var snarare vi som skrattade åt dem i slutändan. Men att vi kom med i riks-TV, det var inte dåligt! Detta har varit en minst sagt rolig resa och nu funderar jag på vad nästa projekt blir. Blir det ett nytt rekord av något slag? Kommer jag slå världsrekordet på åtta kilometer banana split? Vad har jag egentligen för mål? Jag hoppas att jag fortsätter vara nyfiken, upptäcka världen och inte ge upp i första taget när en konstig idé slår sig fast i min hjärnstam.

Ungdomar arrangerar event på Fria ordets hus

Fria ordets hus
9 maj
17:00-19:30

Hur vet du om du är kille eller tjej? Som 57 åring kommer prästen Åke ut som Ann-Christine och påbörjar en omvälvande resa. Som ung trivdes Ann-Christine inte i sin kropp och du får höra hennes berättelse om hur det var att växa upp som transperson i ett Sverige där ingen hade kunskap om vad det innebar.

Idag föreläser Ann Christine över hela Sverige om normer, könsidentitet och vad det innebär att vara transperson. Kom på hennes Prideföreläsning då hon berättar hur en kan komma ut och även hur en kan hjälpa sin transvän att komma in. Vi i Pride Ung hoppas se dig där!

Efter föreläsningen kommer vi öppna upp för diskussion och det blir även frågestund med Ann-Christine. Framåt kvällen blir det Open Mic som är ett koncept där vem som helst kan berätta någonting, framföra en låt, läsa en dikt eller vad en nu känner för. Framförandet får gärna knyta an till kvällens tema :)

Läs mer: https://www.facebook.com/events/284079995371289/

Drömmarnas kontor hjälper ungdomar att arrangera!

Efter förra årets succé bjuder Pride Ung än en gång in till avslutningsfest! Efter paraden öppnas BG.s dörrar upp, öppet för alla i åldrarna 13-20 år. Bered er på underhållning hela kvällen och livekonsert med grym artist (artist presenteras inom kort).

I början av kvällen blir det korvgrillning och på plats finns även Ungdomens nykterhetsförbund som blandar goda drinkar till en rimlig kostnad.

När: 13 maj kl. 20-00
Var: Bergendahlska gården
Vem: 13-20 år
Kostar: Fritt inträde men begränsat med platser

Alkohol- och drogfritt. Festen anordnas tillsammans med Drömmarnas kontor, Bergendahlska gården, Fritidsgårdarna i Växjö kommun, Studiefrämjandet, Ungdomens nykterhetsförbund och Växjö kommun.

Drömmarnas kontor leder Växjö Pride Ung 2017

Vi har fått äran att fånga upp engagemang och hjälpa unga att förverkliga idéer inför Prideveckan 8-14 maj. Det ser vi som en stor möjlighet att träffa unga Växjöbor som brinner för fri kärlek, öppenhet och mänskliga rättigheter - eller kanske någonting annat som har med Priderörelsen att göra. Pride representerar ju så mycket!

Den 6 mars kickar vi igång planeringen för Växjö Pride Ung! Detta med ett första möte för att samla alla idéer och allt engagemang som finns där ute. Vi bollar idéer, fikar och lär känna varandra och tillsammans skapar vi den bästa Prideveckan någonsin! Känner du dig ung och vill arrangera någonting under Prideveckan 8-14 maj? Då är du välkommen!

Vi ses måndagen den 6 mars kl 17:30-20:00, sal Luna, på andra våningen på Växjö stadsbibliotek.

Facebook-event: https://www.facebook.com/events/313392989058735/

Växjö unga eldsjäl 2016

2016 instiftade Drömmarnas kontor ett pris och stipendium som varje år kommer gå till en ung Växjöbo. I år gick priset till Tristan Jakobsen för hans engagemang inom E-sport i Växjö. Detta med motiveringen:

"För hans drivkraft att följa sina drömmar och skapa något för sig själv och andra, och förenar sitt intresse med ledarskap, gemenskap och framåtanda; samt att han aldrig slutar sträva efter något lite större, lite bättre och med att välkomna jämställdhetstänk inom hans nisch: E-sporten."

Stort grattis till en välförtjänt utnämning! 

Hjälp till att bygga ett hus i Nepal

Drömmarnas kontor kommer hjälpa Together For Sustainable Reconstruction (TSR), ett studentinitiativ för återuppbyggnad av Nepal.

Deras mål är att samla in pengar till ett hem åt en fattig familj i Maji Gaun, en by som drabbats hårt av den förödande jordbävningen i april 2015. Huset kommer att byggas med Earth brick teknologin som är en hållbar, jordbävningssäker och billig metod. Projektet involverar även lokalbefolkningen i återuppbyggnaden av sin by och ger dem utbildning och värdefull kunskap i denna byggnadsteknik.

TSR samarbetar med Tuki Nepal Society Sweden, som kommer ta emot era bidrag via deras 90-konto och Swish-nummer. 90-kontot en kvalitetsstämpel från Svensk insamlingskontroll för seriösa insamlingsorganisationer.

Besök gärna Tuki Nepals hemsida för att läsa mer om projektet "Bygg Upp Nepal": 

STÖD INSAMLINGEN

Bankgiro: 900-5042
Swish: 123 9005042

VIKTIGT! 
När ni skickar ert bidrag skriv "STUDENTS" som meddelande, så att pengarna går till rätt projekt.

iNSPiRE! 2016

Här kommer en film från vårt insirationsevent som vi arrangerade tillsammans med Globala Kronoberg! Tack Mikael Hammargren för ett grymt reportage!